invoering euro

Invoering Euro

Een korte les betreft de: invoering euro

Waarom werd de de euro ingevoerd en wanneer? Een korte samenvatting volgt hier..

De hoofdreden voor het invoeren van de euro is het belang naar een gezamenlijke valuta wat stabiel moest zijn ter bescherming van de economie voor de desbetreffende landen welke onder dat valuta vallen. Europese landen keken hierbij naar de Amerikaanse dollar en wilden hetzelfde creëren voor zichzelf.

De tweede reden hangt eigenlijk heel erg hand in hand met de eerste reden. Dat is namelijk het feit dat wisselkoersen zeer sterk schommelden waardoor bedrijven vaak verlies konden lijden tijdens handel met andere landen. Ook de beleggingssector leed hier aan.

Een derde en erg voor de hand liggende reden was het feit dat valuta wisselen erg onhandig was telkens als je naar een ander Europees land moest reizen. Een gezamenlijke munt lost dit probleem in een klap op. Bovendien bij hem omwisselen van valuta werd er altijd commissie of meerprijs berekend door exchange-kantoren en verloor je als klant een deel van de waarde. Zelfs voor de kleinste transacties!

 

Wanneer vond dit allemaal plaats? Invoering Euro -> concreet.

Op 1 januari 1999 is de euro bankmatig ingevoerd, vanaf die datum werd het mogelijk in euro’s te betalen bij bankoverschrijvingen of met cheque transacties.
Vanaf 1 januari 2002 werd het mogelijk met euromunten en eurobiljetten te betalen.

invoering euro