Inflatie op hoogste niveau sinds 2008

Foto:  NU.nl/Burry van den Brink

Het gemiddelde prijspeil nam in december met 2,9 procent toe ten opzichte van het voorgaande jaar. In november kwam de inflatie nog uit op 2,8 procent. De toename in de laatste maand van vorig jaar komt vooral door de sterke stijging van de voedselprijzen.

Voedingsmiddelen waren gemiddeld 3,7 procent duurder dan in december 2011. Dat is de sterkste stijging sinds maart 2009.

Over heel 2012 kwam de inflatie uit op 2,5 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2008. In 2011 bedroeg de geldontwaarding 2,3 procent. De hogere inflatie in het afgelopen jaar kwam vooral doordat de huurprijzen van woningen forser stegen.

Brandstof

Vorig jaar werden verder vooral autobrandstoffen duurder, met een gemiddelde prijsstijging van ruim 7 procent. Dit kwam deels door de hogere olieprijs, maar ook door accijnsverhoging in januari en de hogere btw die sinds oktober geldt. Ook bus- en taxivervoer, gas en sigaretten werden in 2012 flink duurder.

Kraanwater kostte daarentegen 7 procent minder dan in 2011. Verder waren consumenten minder geld kwijt aan computers, televisies en fotocamera’s. Levensmiddelen werden gemiddeld 2 procent duurder.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. – (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Door: ANP Deel: Tweet —

View the Original article